Návrat antukového krále

Rafael Nadal se po roce absence vrací zpět na okruh ATP. Minulou sezónu strávil léčbou a rehabilitací svého zranění, nyní však oznámil podrobnosti o svém plánovaném návratu. Nadal vstupoval do nové sezóny v roce 2023 jako světová dvojka a i přes svůj poměrně vysoký věk byl po předchozí sezóně řazen mezi hlavní adepty na zisk nejprestižnějších titulů. V roce 2022 vyhrál čtyři turnaje, z toho dva grandslamy (Australian Open a Rolland Garros). Tato sezóna pro něj však byla nesmírně náročná, jelikož se musel vyrovnávat s řadou zdravotních komplikací. Nejdříve utrpěl na turnaji v Indian Wells únavovou zlomeninu třetího levého žebra. Poté byl nucen kvůli chronické bolesti v levé noze odehrát celé Rolland Garros po vlivem lokálních anestetik (injekčně podané léky na utlumení bolesti). Následně bylo jeho wimbledonské tažení zastaveno v semifinále natrženým břišním svalem, kvůli kterému odstoupil z turnaje. Kvůli zmíněným zraněním nebyl schopným zakončit sezónu podle očekávání a po Wimbledonu již nepřišly žádné výjimečné výsledky.

První turnaji jednotlivců, do kterého Nadal v roce 2023 nastoupil, Australian Open přinesl nečekané komplikace. Tehdy 36-ti letý Španěl vstupoval do turnaje jako obhájce titulu. Jeho cesta turnajem skončila již ve 2. kole proti Američanu McDonaldovi, který ho porazil ve třech setech. Nadal si ve druhé sadě poranil levý kyčelní sval, ale jakožto obhájce titulu odmítal zápas vzdát. Dané zranění se ovšem zkomplikovalo a Nadal od té doby neodehrál žádný soutěžní zápas.

Později se ukázalo, že za bolest v jeho levé noze může takzvaný Mueller-Weissův syndrom. To je onemocnění, které způsobuje odumření a rozpad člunkové kosti. Člunková kost je jedna malých kostí v oblouku chodidla. Onemocnění způsobuje, uzavření cév vedoucích do této kosti a kostní buňky potom umírají kvůli nedostatku kyslíku. To se projevuje dlouhodobou bolestí v chodidle, která se zhoršuje. Napřed si pacient bolest sotva uvědomuje, ale později může být bolest tak intenzivní, že pacient nemůže ani chodit. Původ nemoci není dodnes zcela jasný. Léčba je poměrně komplikovaná, pokud má pacient jen menší bolesti, lze ho dočasně léčit pouze analgetiky a protizánětlivými léky. Ale v případě, že nemoc už pokročí natolik, že analgetika nestačí, je nutný chirurgický zákrok.

Původní délka Nadalovy léčby měla být dva měsíce a bývalá světová jednička tak měla stihnout svoji oblíbenou antukovou část sezóny. Jeho návrat se však stále oddaloval a nebylo jisté, zda se vůbec vrátí na okruh ATP. Jelikož konzervativní způsob léčby nezabíral, postoupil Nadal na začátku června chirurgický zákrok. To pro něj znamenalo pětiměsíční pauzu, ve které nemohl vstoupit na dvorec. Zákrok se vydařil a Nadal brzy začal s rehabilitací. První videa a zprávy o Nadalových trénincích přímo na kurtu se začali objevovat již v říjnu. Od té doby je jeho progres pravidelně sdílen na jeho sociálních sítích.

Začátkem prosince Nadal promluvil i o svém návratu. Představí se hned na prvním turnaji sezóny v australském Brisbane. Jedná se o turnaj ATP 250 a začíná 31. prosince. Nadal na tomto turnaji bude startovat poprvé ve své bohaté kariéře a to díky volné kartě, kterou dostal od pořadatelů, jelikož se za rok své neaktivity propadl až na 670. místo v žebříčku ATP. Nejvýše nasazeným turnaje je mladý Dán Holger Rune. Další známí tenisté hrající v Brisbane jsou Grigor Dimitrov, Ben Shelton, Andy Murray a mnoho dalších.

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampón oznámil i spoustu dalších turnajů, na kterých bude startovat, nedojde-li k žádným zdravotním komplikacím. Týden po turnaji v Brisbane odehraje první grandslam sezóny – Australian Open. Nejvíce očekávání je na Nadala vždy kladeno v antukové části sezóny. Španělský tenista potvrdil svou účast na všech čtyřech velkých turnajích (Monte Carlo, Barcelona, Madrid a Řím), které předcházejí Nadalovu hlavnímu cíli – Rolland Garros. Na tomto turnaji bude Nadal usilovat o rekordní 15. titul. Vysoké šance bude mít i na Letních olympijských hrách v Paříži, které se uskuteční na stejných dvorcích, jako již zmíněný turnaj Rolland Garros.

Sám Nadal dříve tvrdil, že tato sezóna bude definitivně jeho poslední. V nejnovějších rozhovorech však s odpovědí na tuto otázku váhal a vypadá to, že se vše bude odvíjet od jeho zdravotního stavu.

– EŠ

Přejít nahoru