Profesionální sport v 50 letech

V současném sportu si můžeme povšimnout trendu prodlužování profesionální kariéry jednotlivých sportovců. Tento fenomén je znatelný nejen v týmových sportech, ale dokonce i ve sportech individuálních. Stále častěji sportovci pokračují ve svých profesionálních kariérách i po 40. roce života, což se dříve téměř nestávalo. Vzácně se objevují i jedinci, kteří neodchází do sportovního důchodu ani po překročení hranice padesáti let.

V individuálních sportech je jedním z nejlepších příkladů jednapadesátiletý japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai. V této sezóně zazářil při své únorové výhře v TVh Cupu, který se konal v Sapporu. Druhého Kejčiho Satu porazil o 3,1 bodu po skocích délky 125 a 130 metrů. Jeho výkon mu zajistil místo v japonském výběru pro závod Světového poháru ve stejnojmenném dějišti. Tímto vylepšil rekord, jelikož byl první, kdo v padesáti jedna letech nastoupil do závodu Světového poháru. V závodě se dostal přes kvalifikaci do hlavní části, v níž nakonec obsadil 30. místo.

Další Japoncem na seznamu sportovních veteránů je Kazujoši Miura, který spadá do fotbalového prostředí. Ve věku padesáti sedmi let hraje v současné sezóně 2023/2024 již svoji 41. profesionální sezónu. Poprvé hrál profesionálně v roce 1982 za brazilský celek CA Juventus. V té době mu bylo pouhých 15 let. V Brazílii strávil podstatnou část své kariéry. Za zmínku stojí jeho angažmá ve slavném klubu FC Santos. Poté okusil evropský fotbal a při hostování v italské klubu CFC Genoa a při krátkém působení v Dinamu Záhřeb. Od roku 2005 do 2021 působil v japonském klubu Yokohama FC. Poté následovalo hostování v Atleticu Suzuka. Nyní je na hostování v týmu Oliveirense, který hraje 2. portugalskou ligu. Již v roce 2017 se stal nejstarším fotbalistou historie. Za svou dlouhou kariéru nastřílel v dresu japonské reprezentace 55 gólů. V několika rozhovorech se Miura nechal slyšet, že chce hrát profesionální fotbal až do svých šedesáti let.

Z českého prostředí je potřeba zmínit jednoho z nejlepších hokejistů všech dob a hrající legendu Jaromíra Jágra. Vítěz olympijských her, dvojnásobný mistr světa, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, nejproduktivnější Evropan v historii NHL a druhý celkově, to je krátký výčet z mnoha úspěchů, kterých za svoji dlouhou kariéru dosáhl. V sezóně 2023/2024 stále hraje za svůj mateřský klub Rytíři Kladno. V předešlé sezóně byl jedním z klíčových hráčů v barážovém boji o udržení proti týmu Berani Zlín. Baráži se však Kladno nevyhne ani tuto sezónu. Jágr tuto sezónu v patnácti zápasech přihrával na čtyři góly, on sám ale branku nevstřelil. Je nutné připomenout skutečnost, že Jágrův dres s ikonickým číslem 68, byl začátkem roku slavnostně vyvěšen v klubu Pittsburgh Penguins, se kterým vyhrál oba zmíněné Stanley Cupy a započal zde svoji bohatou kariéru v zámořské NHL.

– EŠ

Přejít nahoru